Glasschade? Bel direct!
Glasschade

Verfsoorten voor schilderwerk

De verfsoorten voor schilderwerk zijn divers. Elk materiaal en elke ruimte vragen om een andere verfsoort. Wij zetten de belangrijkste verfsoorten op een rij.

Verfsoorten

De verfsoorten die gebruikt worden voor het schilderen van uw huis vallen uiteen in 2 categoriën:

  • Verfsoorten voor binnenschilderwerk. Voor uw binnenschilderwerk wordt vaak een watergedragen verf gebruikt: acrylverf. Acrylverf is verdunbaar met water.
  • Verfsoorten voor buitenschilderwerk. Voor uw buitenschilderwerk wordt er vaak gewerkt met een alkydverf, een oliegedragen verf. Alkydverf is verdunbaar met terpentine.

Verfsoorten en materiaal

Als u een verfsoort kiest, is het vooral belangrijk dat de verf past bij het materiaal dat geschilderd wordt en bij de verf die al op het materiaal zit. U kunt bijvoorbeeld niet met alkydverf over acrylverf heen schilderen, omdat alkydverf niet hecht op acrylverf. Andersom kan het weer wel.

Test Als u wilt weten of uw huis geschilderd is met acrylverf of met alkydverf, kunt de volgende test doen: Wrijf met een doek met spiritus over het schilderwerk. Als de verf plakkerig wordt, dan is het acrylverf. Is dit niet het geval, dan is het alkydverf.

Verschillende verfsoorten

Voor het schilderen van uw huis kunt u de volgende alkyd- en acrylverfsoorten kiezen:

  • Voorstrijk, primer of grondverf

Voorstrijk, primer en grondverf vormen een laag tussen het materiaal, zoals hout, en de uiteindelijke verf, zoals een dekkende hoogglansverf. Grondverf vult oneffenheden in de ondergrond, een voorstrijkmiddel zorgt voor hechting van verf op een ondergrond die verf opzuigt (zoals nieuw stucwerk) en een primer zorgt voor hechting van verf op bijvoorbeeld metaal en kunststof.

  • Beits en lak

Beits en lak (ook wel vernis genoemd) worden gebruikt als transparante beschermingslaag, waardoor u de structuur van het materiaal blijft zien, bijvoorbeeld de houtstructuur van uw kozijnen. Deze afwerking vraagt geen grondverf en kost dus relatief weinig tijd. Wel vraagt het onderhoud meer tijd, omdat lak en beits minder bestand zijn tegen zonlicht dan dekkende verf. Lak vormt een beschermlaag op het materiaal en is wat sterker dan beits. Beits trekt in het materiaal en is daardoor makkelijker bij te werken dan lak.

  • Dekkende hoogglans, zijdeglans of matte verf

Een hoogglansverf geeft gladde oppervlakken zoals plinten en deuren een mooie glans. Het oppervlak moet dus wel vlak zijn, want beschadigingen of deuken vallen extra op. Een zijdeglansverf geeft een zachte glans en de verflaag is minder hard dan hoogglansverf. Het is heel geschikt voor oppervlakken die niet heel glad zijn. Een matte verf, denk aan latex, geeft een milde, doffe uitstraling en wordt vooral gebruikt voor muren en plafonds.

De juiste verfsoort kiezen

De keuze voor de juiste verfsoort hangt samen met het materiaal dat geschilderd moet worden, maar ook met de plek en functie van het schilderwerk. IJsseldelta Meesterschilders kent deze verschillen en kan u hierin adviseren.

Offerte schilderwerk

Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan voor uw schilderwerk.

Verfsoorten Verfsoorten

Check ook onze website www.ijsseldeltaglas.nl voor al uw beglazing!