Glasschade? Bel direct!
Glasschade

Schilderwerk voorbereiden

Het schilderwerk voorbereiden gaat vooraf aan het schilderen van uw huis en zorgt dat uw schilderwerk goed hecht en langer mee gaat.

Schilderwerk voorbereiden

Het voorbereiden van schilderen zorgt voor een gladde ondergrond en goede hechting van de verf. Elk materiaal vraagt om een eigen voorbereiding. Soms moet bijvoorbeeld de huidige verf eerst verwijderd worden of is reparatie van het materiaal nodig. Wij zetten de belangrijkste schilderwerk voorbereidingen op een rij.

 1. Repareren ondergrond: als er sprake van beschadiging is.
 2. Verwijderen oude verflaag: als er niet over de oude verflaag geschilderd kan worden.
 3. Ontvetten: in alle gevallen.
 4. Schuren: als er houten onderdelen geschilderd moeten worden.
 5. Grondverven: in alle gevallen.

1. Repareren ondergrond

 • Houten ondergrond repareren Als er sprake is van houtrot, dan kunt u hier beter niet overheen schilderen, omdat houtrot zich dan nog sneller zal uitbreiden. Schilderwerk voorbereiden betekent in dit geval het hout repareren door het houtrot weg te snijden en het gat te vullen met nieuw hout en een vulmiddel.
 • Stucwerk ondergrond repareren Als uw stucwerk beschadigd is, dan is het verstandig om de gaten en beschadigingen op te vullen met vulmiddel dat dezelfde structuur heeft als het bestaande stucwerk.

2. Verwijderen oude verflaag

Als meer dan een kwart van het oppervlak van de oude verflaag versleten of slecht is, dan is herstel vaak meer werk voor een schilder dan het verwijderen van de oude verflaag. U herkent een slechte verflaag aan barsten, verkleuring en onthechting (blaasjes). Er zijn verschillende technieken om oude verf te verwijderen.

 • Afbranden: een brander wordt gebruikt om een oude verflaag weg te branden. Door hete lucht verschroeit de verf en kan deze met een krabber worden weggehaald. Afbijten: door een afbijtmiddel over de verf te smeren en in te laten trekken, laat de verf los en kan de verf met een krabber verwijderd worden.
 •  Logen: dit is een proces waarbij de verflaag (ook lak of beits) door een “loogbad” van het materiaal los komt. De losgekomen verflaag wordt daarna onder hoge druk van het materiaal gespoten.
 • Zandstralen: als de verf van bijvoorbeeld uw buitengevel of uw radiatoren afgehaald moet worden, dan kan er gebruik gemaakt worden van de techniek zandstralen. Hierbij wordt de verf verwijderd door gritkorrels, die onder hoge druk op het voorwerp gespoten worden.

3. Ontvetten

Door materiaal te ontvetten kan grondverf goed hechten. Ontvetten is ter voorbereiding van schilderwerk voorafgaand aan schuren, omdat het vet anders dieper in het materiaal geschuurd wordt.

4. Schuren

Houten onderdelen, zoals kozijnen, trappen en vloeren, moeten ter voorbereiding op nieuw schilderwerk goed geschuurd worden. Niet om gladder te worden, want door het schuren wordt een houten oppervlak juist ruwer, waardoor verf meer grip krijgt.

5. Grondverven

Veel materiaal vraagt een voorbereiding om ervoor te zorgen dat het nieuwe schilderwerk goed op oude verfsoorten hecht.

 • Hout: onbehandeld of kaal geschuurd hout heeft een grondverf nodig. Grondverf vult kleine oneffenheden op en zorgt dus voor een glad resultaat.
 • Stucwerk: nieuw stucwerk zuigt verf op, waardoor er veel lagen verf nodig zijn voor een mooi resultaat. Om dit tegen te gaan kunt u het beste kiezen voor een voorstrijkmiddel.
 • Metaal of kunststof: als u metaal of kunststof wilt schilderen, dan moet er eerst een primer aangebracht worden.

De juiste voorbereiding van schilderwerk kiezen

De keuze voor de juiste voorbereiding hangt samen met de staat van het huidige schilderwerk en het materiaal wat geschilderd moet worden. IJsseldelta Meesterschilders weet welke voorbereiding er nodig is en kan u hierin adviseren.

Zelf schilderwerk voorbereiden of uitbesteden

Technieken zoals ondergronden repareren of logen zijn geen klussen voor een onervaren doe-het-zelver. Schilderwerk voorbereiden vraagt in deze gevallen om de kennis en ervaring van een specialist.

Offerte schilderwerk

Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan voor uw schilderwerk.

Schilderwerk voorbereiden Schilderwerk voorbereiden

Check ook onze website www.ijsseldeltaglas.nl voor al uw beglazing!